Fugning – hvad er det?

23 juni 2023 Cathrine Poulsen

editorial

Inden for bygge- og renoveringsprojekter er fugning en essentiel del af processen. En fugning er den tætning, som placeres mellem materialer for at forhindre vand eller luft i at trænge igennem. Fugningen er med til at sikre, at konstruktionen forbliver tæt og isoleret. Der findes en lang række forskellige typer fugemateriale, og det er vigtigt at vælge det rigtige materiale til opgaven.

Hvad er vigtigt at overveje før udførelsen af en fugning?

Før udførelsen af en fugning er det vigtigt at overveje flere faktorer, så man kan vælge det bedste produkt til opgaven. For det første er det afgørende at vælge det rigtige materiale til formålet, da forskellige materialer har forskellige egenskaber og anvendelsesområder. F.eks. vil man i en vådrumsløsning ofte anvende en fugemasse, der er særligt modstandsdygtig overfor fugt, mens en anden fugemasse kan være egnet til udendørs brug, hvor der er krav til vejr- og vindbestandighed.

Derudover er det vigtigt at overveje, hvordan samlingen skal udføres. Før man påbegynder arbejdet, bør man sørge for, at fladerne er rene og tørre, da det vil sikre, at fugningen hæfter bedst muligt. Endvidere er det vigtigt at overholde producentens anvisninger med hensyn til påføring, hærdningstid og efterbehandling.

Hvilket materiale skal man vælge til en fugning?

Der findes en lang række forskellige typer fugemateriale, og det er vigtigt at vælge materialet på baggrund af formålet med fugningen. Herunder beskrives nogle af de mest anvendte fugematerialer:

Silikonefugemasse: Denne type fugemasse anvendes typisk til tætning i badværelser og køkkener og er modstandsdygtig overfor fugt.

Parketfugemasse: Denne type fugemasse anvendes til tætning af parket- og trægulve og er elastisk og holdbar.

Butylenfugemasse: Denne type fugemasse er særligt modstandsdygtig overfor kulde og anvendes ofte til isolering og tætning i tag-, vindues- og dørkonstruktioner.

Acrylfugemasse: Denne type fugemasse er en god all-round fugemasse, der anvendes til tætning i både indendørs og udendørs konstruktioner.

fugning

Hvornår bør man overveje at få udført en fugning?

Fugning bør overvejes, når man ønsker at tætne mellem to forskellige materialer, eller når et område kræver isolering. Dette kan f.eks. være i forbindelse med montering af døre og vinduer, isolering af loft eller tætning af vådrum. Det er vigtigt at huske, at fugemassen slides over tid og kan blive nedbrudt af UV-lys, fugt, og vand. Derfor kan det være nødvendigt at få udført en fugning igen efter nogle år.

Kort sagt kan en ordentlig udført fugning være med til at beskytte mod vand og luft, isolere og forhindre skader som følge af utætheder. Det er derfor en vigtig del af den samlede konstruktion i et byggeri.

Flere Nyheder