Slib selv dit gulv

Har du mange mærker eller ridser i dit trægulv? Så kan det godt tænkes, at du går og drømmer om en gulvafslibning. Du kan selvfølgelig hyre et firma til at gøre det for dig, men det er også muligt at gøre det selv.

Så her er nogle gode råd.

Først skal du beslutte dig for, om gulvet trænger. Det gør du, ved at se på det og vurdere, hvor mange ridser og mærker der er i det, og om din efterbehandling er blevet slidt ned. Derefter skal du finde ud af udstyr, og hvordan du sliber gulvet pænt.

Dette udstyr skal du bruge

Det er forholdsvis nemt at komme til de fornødne maskiner, du skal bruge. Du kan leje gulvslibemaskiner i et byggemarked. Det anbefales at tjekke maskinerne grundigt, inden du går i gang, så du ikke risikerer evt. fejl.

Du skal til gulvet bruge det, der kaldes en stor gulvslibemaskine. Her skal du tjekke, at drivremme ikke er beskadiget, og så skal du indstille den og skifte sandpapir efter behov. Tjek evt. nettet, efter hvordan og hvorledes.

Du skal også bruge en kantsliber, som bruges til at slibe langs væggen, så kanterne bliver flotte og hele gulvet ensformigt.

Slib gulvet pænt

Når du har det rette udstyr og har tjekket det, skal du finde den rette teknik. Først bruger du den store slibemaskine på gulvet, men pas på, du ikke kommer for tæt på kanterne. Det handler om at styre valsen ordentligt, så der ikke kommer hakker i gulvet.

Det anbefales at slibe langs med træet, du kan dog være nødt til at køre diagonalt med træet, hvis gulvet er skævt. Dette vil efterlade slidspor, men de kan fjernes, når du finsliber. 

Du skal som udgangspunkt slibe dit gulv to gange, først med grovkornet sandpapir og derefter med fint sandpapir.