Skal hårde hvidevarer altså være hvide?
Hårde hvidevarer er blevet den betegnelse for hjemme-remedier af maskiner, som i det store og hele er blevet synonym med det moderne hjem gennem de sidste 50 – 60 år.
Det er sådan nogle ting som køleskabe, der er nødvendige i praktisk talt alle hjem, og videre til opvaskemaskiner, som langt de fleste mennesker gerne vil have eller eje, men som ikke er en garanti for, at man altid har.
Således er nogle hårde hvidevarer mere almindelige at finde i de danske hjem end andre, da nogle er noget nær livsnødvendige, mens andre kan gå under “ønskværdige”, men ikke nødvendige, og så er der dem, som man betegner som luksusvarer, der er opfundet for at gøre hverdagen lettere og mere fornøjelig.
Nogle af disse maskiner er videreudviklinger af fiduser, som vi har brugt i flere hundrede, ja, tusinde år såsom at køle eller fryse madvarer ned, så de kunne holde sig længere – nu kan vi bare gøre det endnu mere præcist.
Med tiden er der så kommet en konsensus om, at disse maskiner, man samler under den samme betegnelser, om de så bruges derhjemme, i institutioner, arbejdspladser med videre, så skal have en hvid farve.
Det gør dem meget genkendelige og nemme at finde, og så er de med tiden kommet til at blive samlet under betegnelsen “hårde hvidevarer”. Fordi de er varer i hårdt materiale som ofte er hårde.
Men man kan sådan set også få dem i andre farver, hvis det skulle være.
Dog afhænger dette nok af, hvor man bor, for med hårde hvidevarer i Rebild skal man nok helst have dem i hvidt, da man er mere konservativ her end for eksempel i København.
Men selvom man kan få dem i andre farver, og trends med disse varer kan forandre sig, så lader det til, at den hvide farve er svær at slå af tronen her.