Kloakkens korte historie i Danmark

22 august 2021
lotte_hindsberg

Vores nuværende kloaksystem i Danmark er kun omkring 150 år gammel og før da kørte der hestevogne rundt og samlede affald og afføring ind især i byområderne. Det var anbefalet, at man var på god fod med de mænd der kørte rundt for ellers kunne man godt opleve, at de var kommet til at spilde.

Hestevognene der hentede affald og afføring, var en stor forbedring, for før var det helt almindeligt at man blot smed ens affald ud af vinduerne. Er man i tvivl, kan man slå den sorte død op, som skete i den sorte middelalder. Her døde omkring 25% af den europæiske befolkning af pest. Pesten blev blandt andet spredt af rotter, som levede i den affald menneskerne havde smidt ud i gaderne. Du kan læse mere om kloakmester i Frederikssund.

Ikke alle er tilknyttet kloaksystemet

Som nævnt er vores kloaksystem ikke særligt gammelt, hvilke betyder at ikke alle huse, sommerhuse eller kolonihaver er blevet tilknyttet. Det er især de områder, som er tyndt befolket der stadig mangler. Plus sommerhuse og kolonihaver. I stedet har de ofte en samletank, som når den er fuld bliver tømt.

Har du endnu ikke en samletank, er det vigtigt at du får en tilladelse af din kommune og for at få det skal du have en autoriseret kloakmester indover, når du skal have gravet samletanken ned og lavet rør fra samletank til badeværelset. 

Når så tanken er tom skal den tømmes. 

Oplever i at jeres kloaksystem er stoppet eller hvis det begynder at lugte. I vil ikke være i tvivl. Lugten af kloak er slem. Så skal i kontakte jeres lokale kloakmester, som vil komme og lave en TV-inspektion af jeres kloak. Finder han problemer vil han kontakte jer for at aftale nærmere. Det er en god ide, samtidig at få sat et filter på den del af kloakken ,der går op til huset.

Flere Nyheder