Gulvslibning og efterbehandling – hvad skal du overveje?

Trænger dit trægulv til en opdatering i form af en gulvslibning, og ved du ikke helt, hvordan du skal gribe det an? Læs med her, hvor vi kommer med gode råd.

Som udgangspunkt kan du godt leje en gulvsliber i dit lokale byggemarked og selv klare gulvafslibningen, men vi anbefaler, at du hyrer en professionel fagmand til arbejdet (fx her: https://gulvkanonen.dk/). Der er meget, der kan gå galt, og hvis du er særligt uheldig, risikerer du at ødelægge gulvet i så stor stil, at det ikke kan repareres igen.

Med selve gulvafslibningen på plads opstår det næste spørgsmål – måske endda det vigtigste: Hvilken efterbehandling skal du vælge til brædderne?

Tre muligheder for efterbehandling af trægulve

Der er ikke KUN tre forskellige muligheder, når du skal vælge efterbehandling, men som udgangspunkt kan mulighederne inddeles i tre kategorier: Lak, olie og sæbe.

Vælger du at lakere dit trægulv, får du et suverænt slidstærkt gulv, der kan klare selv de værste strabadser. Samtidig er det yderst rengøringsvenligt, og fordi lakken lægger sig som et lag ovenpå gulvet, vil der ikke trænge væske ned i brædderne, hvis du spilder. Ulempen er til gengæld, at du ikke kan pletreparere lakken, hvis der kommer et hak, eller den slides igennem på særlige områder.

Giver du gulvbrædderne olie, får du et varmt gulv, der dog bliver en tone mørkere end oprindeligt, fordi olien trænger ned i træet og farver det. Til gengæld får du et slidstærkt og rengøringsvenligt trægulv, der kan klare det meste, og som ikke mindst kan repareres på de steder, hvor det udsættes for ekstra slid.

Sidst men ikke mindst er der sæbebehandling, der giver dig et naturligt udseende trægulv. Til gengæld kræver denne behandling både en del vedligeholdelse samt gode rengøringsrutiner – det skal nemlig passes og plejes, hvis det skal holde sig flot i mange år.